Πόνος στον αυχένα: 6 ασκήσεις που θα σε σώσουν.

Ο πόνος στον αυχένα είναι από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις σήμερα. Είτε κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο, είτε γυμνάζεσαι έντονα, είτε ασχολείσαι με χειρωνακτική εργασία, το πιάσιμο και η δυσκαμψία στην περιοχή αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Ο πόνος στον αυχένα είναι από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις σήμερα. Είτε κάθεσαι πολλές ώρες στο γραφείο, είτε γυμνάζεσαι έντονα, είτε ασχολείσαι με χειρωνακτική εργασία, το πιάσιμο και η δυσκαμψία στην περιοχή αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά σου.

Με μερικές απλές και ασφαλείς ασκήσεις μπορείς να προλάβεις ή να ανακουφίσεις τον πόνο, διατηρώντας τον αυχένα σου δυνατό και υγιή. Σου παρουσιάζω παρακάτω βασικές κινήσεις που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου, πάντα με γνώμονα την πρόληψη.

Γιατί πονάει ο αυχένας σου;

Ο αυχένας αποτελείται από μια πολύπλοκη δομή μυών και αρθρώσεων. Η έλλειψη κίνησης, η κακή στάση σώματος ή η υπερβολική καταπόνηση μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία και πόνο. Η λύση είναι η σταδιακή ενδυνάμωση και διάταση των μυών της περιοχής – και αυτό μπορείς να το πετύχεις με στοχευμένες ασκήσεις.

6 Ασκήσεις Ανακούφισης και Ενδυνάμωσης του Αυχένα

Μπροστινές Κάμψεις
Γείρε απαλά το κεφάλι μπροστά μέχρι το πηγούνι να πλησιάσει το στήθος. Κράτησε για 30-35 δευτερόλεπτα. Θα νιώσεις ένα ήπιο τέντωμα στο πίσω μέρος του λαιμού.

Οπίσθιες Εκτάσεις
Γείρε το κεφάλι προς τα πίσω (με έλεγχο). Μόλις νιώσεις τέντωμα μπροστά στον λαιμό, μείνε εκεί για 30-35 δευτερόλεπτα. Σταμάτα αν αισθανθείς ζαλάδα, και ξεκινά πάλι μετά από λίγο

Περιστροφές Δεξιά – Αριστερά
Υψίστης σημαίας είναι ο κορμός να ειναι ίσιος κατά την εκτέλεση. Στρέψε αργά το κεφάλι δεξιά και μετά αριστερά. Σταμάτα σε κάθε πλευρά για 30 δευτερόλεπτα, χωρίς βιασύνη.

Πλάγιες Κλίσεις
Γείρε το αυτί προς τον ώμο, χωρίς να ανασηκώνεις τους ώμους. Νιώσε τέντωμα στην αντίθετη πλευρά. Κράτησε 30 δευτερόλεπτα και επανάλαβε στην άλλη πλευρά.

Για την σωστή εκτέλεση μεγάλη σημασία έχει να είναι ίσιος ο λαιμός σου και να πλησιάζεις το δεξί σας αυτί όσο το δυνατόν πιο κοντά στον δεξί σας ώμο και αντίστοιχα για το αριστερό.

Προσπάθησε να μην ανασηκώσεις τους ώμους σου όσο πραγματοποιείς την άσκηση.

Ενδυνάμωση με Αντίσταση

Τοποθέτησε τις παλάμες σου στο μέτωπο και πίεσε απαλά, προσπαθώντας να φέρεις το πηγούνι προς το στήθος. Μείνε σε αντίσταση 10-15 δευτερόλεπτα.

Εφαρμογή Χεριών για Πλάγιες Αντιστάσεις

Βάλε το χέρι στον κρόταφο και πίεσε απαλά προς το πλάι, ενώ αντιστέκεσαι με το κεφάλι σου. Επαναλήψεις και από τις δύο πλευρές, για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.

Extra Συμβουλές για Ασφαλή Προπόνηση

Προτίμησε να κάνεις τις ασκήσεις απόγευμα ή βράδυ, όταν η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο αυξημένη.

Μην κάνεις διατάσεις πάνω σε φλεγμονές ή χρόνιο πόνο χωρίς καθοδήγηση.

Αν νιώσεις κάτι ασυνήθιστο, σταμάτα και συμβουλεύσου ειδικό.

Προσοχή: Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία

Οι παραπάνω ασκήσεις είναι χρήσιμες για ανακούφιση από ελαφρύ πόνο ή για πρόληψη. Αν όμως έχεις χρόνια προβλήματα, δυνατούς πόνους ή ειδικές ανάγκες, είναι σημαντικό να λάβεις εξατομικευμένη καθοδήγηση.

Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με το ανθρώπινο σώμα, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να ενσωματώσεις σωστές κινήσεις και ασκήσεις στην καθημερινότητά σου με ασφάλεια και σωστή τεχνική.

Θες καθοδήγηση για να δυναμώσει το σώμα σου ή τον αυχένα σου με ασφάλεια; Στείλε μου μήνυμα ή επικοινώνησε με την ομάδα του Athens Kickboxing - Master Team Bakos Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε!

0
Feed

Γράψτε ένα σχόλιο